Hamilelikte Diş Tedavisi Yapılabilirmi?
HER DOĞUMDA BİR DİŞ KAYBEDİLİR’ DÜŞÜNCESİ DOĞRU MU?
Hamilelik sırasında bebeğin kendisi için gerekli olan kalsiyumu annenin dişlerinden alarak annesinin dişlerinin çabuk çürümesine yol açtığı düşüncesi tamamen yanlıştır. Bu dönemde dişlerin daha çabuk çürümelerinin nedenleri şunlardır;
Bebek beslenen dönemde yemek yemeğe aşırı istek belirir ve bunlar yendikten sonra diş fırçalama ihmal edilir. İlk aylarda görülen kusmalardan sonra anne, ağız bakımına yeterince özen göstermeyebilir. Gebelik hormonlarının (östrojen, progestron) etkisi ile dişetleri daha çabuk kanayan anne, dişlerini fırçalamaktan kaçınır. İşte bu nedenlerden ötürü bu dönemde diş sağlığına daha özen göstermek gerekir.
HAMİLELİK SIRASINDA DİŞ TEDAVİSİ YAPILABİLİR Mİ?
Hamileliğin ilk üç ayında etkili dental tedaviden kaçınılmalıdır. Fakat ağrıya sebep olmuş ve/veya müdahale edilmediği taktirde daha çok zarara neden olabilecek durumdaki dişlerin çekim, kanal tedavisi gibi acil olarak tedavi edilmesi gereken durumlarında, çekinmeden diş hekimine gidilmelidir.
İkinci üç aylık dönem, hamilelik sonuna kadar ertelenmesi uygun olmayan diş çekimi, dolgular, kanal tedavileri gibi pek çok tedavinin yapılması için en uygun olan dönemdir.
Son üç ayda tedavi için gerekli olan pozisyonları rahat alalaması ve koltukta uzun süre oturamaması nedeni ile diş tedavisi yaparken anne rahatsız olabilmektedir.
HAMİLELİK SIRASINDA EKSTRA BİR AĞIZ-DİŞ BAKIMI GEREKLİ MİDİR?
Günlük ağız ve diş bakımı kesintiye uğratılmamalıdır. Hamilelik öncesi tam bir ağız muayenesinden geçerek, gerekli diş tedavileri yapılmalı, tam bir ağız hijyenine kavuşulmalıdır. Plak birikimi, ve diş eti hastalıkları ile hamilelik sırasında oluşan hormonal değişiklikler arasında direkt ilişki vardır.
Hamilelik sırasında oluşan hormon artışı ağız mukozasını dış etkenlere karşı özellikle bakteri plaklarına karşı daha hassas yapar. Günde en az iki kez diş fırçası ve diş ipi kullanarak etkili diş bakımı yapılarak plak birikimine engel olunmalıdır.
HAMİLELİKTE DENTAL ANESTEZİ YAPILABİLİR Mİ?
Hamilelik esnasında birçok ilacın kullanılmaması yada kontrollü kullanılması rağmen dental tedavilerde kullanılan lokal anesteziklerin herhangi bir yan etkisi rapor edilmemiştir.
Hamilenin jinekoloğu tarafından herhangi bir uyarı yoksa lokal anestezik kullanımında bir sakınca yoktur. Anestezi altında yapılan tedavide hasta ağrı duymayacak ve daha az stres yaşayacaktır.
HAMİLELİKTE DİŞ RÖNTGENİ ÇEKİLEBİLİR Mİ?
Diş hekimliğinde kullanılan röntgen makinelerinde radyasyon çok düşük seviyede olmasına rağmen hamilelerde röntgen çekiminden kaçınılmalıdır.
Zorunluluk yoksa bu işlem doğum sonrasına ertelenmelidir. Eğer acil bir tedavi için kesinlikle röntgen filmi çekilmesi gerekiyorsa:Anneye özel koruyucu önlük giydirilmeli ve düşük doz uygulaması yapılmalıdır.
HAMİLELİKTE ANTİBİYOTİK KULLANILABİLİR Mİ?
Hamilelikte, özellikle Penisilin ve türevi antibiyotiklerin kullanımının bebek için herhangi bir sakıncası yoktur. Tetrasiklin gurubu antibiyotikler alınmamalıdır. Tetrasiklin gebelik sırasında alınırsa, bebeğin dişlerinde "tetrasiklin renkleşmeleri" dediğimiz renkleşmeler oluşur.