İmplant ve Çene Cerrahisi
Dental implantların alternatifleri köprü, kısmi hareketli protez ya da tam protezdir. Tek diş eksikliğinde yapılan geleneksel köprü uygulamalarında komşu dişler sağlam olmasına rağmen kesilirler ve hayatınız boyunca köprünüzün birkaç kez yenilenmesi gerekebilir. Kısmi hareketli ya da tam protezlerde çiğneme, konuşma, gülme gibi fonksiyonlar sırasında gevşeme, hareketlilik görülebilir.
Normal fonksiyonlar sırasında doğal dişler çene kemiğimizi uyararak erimesine engel olur ve sürekliliğini sağlar. Dental implantlar ile çene kemiklerinin erimesine engel olunur.
İMPLANTI YERLEŞTİRİRKEN AĞRIM OLACAK MI?
Dental implantlar, lokal anestezi altında çene kemiğine yerleştirilirler. Bu nedenle operasyon sırasında ağrı duymazsınız. Operasyondan 3- 4 saat sonra anestezinin etkisi geçtiğinde kişiden kişiye değişen hafif bir ağrı hissedebilirsiniz. Bu ağrıları azaltmak için doktorunuz size ağrı kesici tavsiye edecektir.
İMPLANTLARIN YERLEŞTİRİLMESİ İÇİN UYGULANAN TEDAVİ AŞAMALARI NELERDİR?
İmplant tedavileri iki aşamadan oluşur: Cerrahi aşaması ve üst yapı aşaması. İmplantlar cerrahi ile yerleştirildikten sonra yaklaşık 2 ay beklenir. Bu bekleme süresi implantın çene kemiğiyle biyolojik olarak kaynaşması için gerekli olan süredir.
Bu süre geçtikten sonra çok küçük bir müdahale ile implantı örten dişetine 3- 5 mm çapında bir diş eti iyileşme kapağı yerleştirilir. Dişetinin şekillenmesi için 1- 2 hafta beklenildikten sonra ölçü alınarak ikinci aşama olan üst yapım aşamasına başlanılır.
DENTAL İMPLANT UYGULAMALARINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
1. Bazı bedensel rahatsızlıklar nedeniyle implant yapılması sakıncalı olabilir. Bunlar: Bazı kalp rahatsızlıkları, kan pıhtılaşma sorunları, romatizmal hastalıklar, aşırı düşkün olmak, uzun süre bazı kortizon türevi ilaçlar kullananlar ve kontrol altında olmayan diabet hastaları. Ayrıca HIV virüsü taşıyan veya immünsupressive ilaç kullanan bireylerde yara iyileşme kapasitesi zayıf olduğu için implant tedavisi uygulanamaz.
2. Aşırı sigara içilmesi yumuşak doku yara iyileşmesini bozar. Kemiğin ve dişetlerinin kanla beslenmesini olumsuz etkiler. Kemik uygunluğunun azalmasına neden olur. Sigara içen hastalarda implant başarısının daha az olduğu unutulmamalıdır.
3. Ağız hijyeni kötü olan hastalarda diş eti hastalıkları, diş çürükleri tedavi edilip sağlıklı ağız ortamı oluştuğuna inanıldıktan sonra implant yapılmasına karar verilmelidir.
4. Dental implant çene kemiğine yerleştirilmeden önce ilgili bölge panoramik radyografi, CT ya da üç boyutlu görüntüleme teknikleri ile radyolojik olarak değerlendirilerek, implant için en uygun bölge seçilmelidir.