Telefon
Telegram
WhatsApp
İnstagram
Periodontoloji

Periodontoloji

Periodontal hastalık nedir?

Periodontal hastalık, dişleri destekleyen dokuları, diş etini ve kemiği etkileyen bir hastalıktır. 

Tartar (diştaşı) nasıl oluşur?

Ağız hijyeni işlemlerinin yetersiz uygulandığı durumlarda, diş ve diş etlerini etkileyen bakteri plağı oluşur. Tükürükteki mineraller, bakteri plağı ile birleşerek diş ve dişetleri etrafında kireç tabakaları oluştururlar. Bu kireç tabakaları başlangıçta yumuşaktırlar. Ancak hızla sert tabakalara dönüşerek diş taşı haline gelirler. Diş taşları bütün dişeti hastalıklarının etken faktörüdür.

Diş taşlarının, ağızdan bilinçli ve uzman ellerce uzaklaştırılması gerekir. Önemli olan diş taşlarını temizletmek değil, dişleri temiz tutmaktır. Çünkü diş taşı temizliği kozmetik bir iş değil, bir tedavi biçimidir.

Sağlıklı bir diş eti nasıl görünür?


● Portakal kabuğu görüntüsünde, açık pembe renk
● Dişleri kök başlangıçlarında saran muntazam bir diş eti sınırı
● Kırmızılık, şişkinlik ya da enfeksiyonun olmaması
● Normal fırçalama ve ip kullanımıyla kanamama
● Herhangi bir rahatsızlık hissinin olmaması
● Sağlam ve sert görünümlü diş etleri

Diş eti hastalıklarının nedenleri nelerdir?

Kötü ağız hijyeni: Diş eti hastalıklarının ana sebebi düzgün biçimde uzaklaştırılmayan bakteri plağıdır.

Sigara: Sigara( tütün kullanımı) pek çok hastalıkta olduğu gibi periodontal hastalıkların da oluşumu ve ilerlemesinde ciddi sorunlara neden olmaktadır. Sigara kullanımında dişetleri ilk bakıldığında, kanamasız ve sağlıklı gibi gözükmesine rağmen dişi çevreleyen alveol kemiğinde sistemik olarak kemik mineral dokusunun bozulmasından ileri gelen erimeler mevcuttur. Sigara içindeki nikotin ve diğer yan ürünler dişetini maskeleyerek daha derin dokularda yıkım ortaya çıkarır

Genetik faktörler: Dişeti hastalıklarının belli formlarında, genetik eğilimin etkili olduğu belirlenmiştir. Bu tip durumlarda hastalık çok hızlı ilerler ve erken yaşta diş kayıplarına neden olur. Bu nedenle, ailesinde erken yaşta diş kaybı hikayesi olan kişilerin ergenlik döneminden itibaren periodontolog kontrolünde olmasında fayda vardır.

Hormonal değişiklikler: Hamilelik, puberte, menapoz, mensturasyon gibi hormonal değişikliklerin yoğun olduğu dönemlerde ağız hijyeninize ayrıca özen göstermeniz gerekmektedir. Diş etleriniz bu dönemlerde daha hassas olur.

Stres: Periodontal hastalıklarda dahil olmak üzere stres vücudun enfeksiyonla mücadelesini zorlaştırmaktadır.

İlaç kullanımı: Doğum kontrol hapları, anti-depresanlar, kalp ilaçları ağız sağlığınızı etkiler. Bu yüzden bu ilaçlardan birini kullanıyorsanız lütfen diş hekiminizi uyarınız ve ağız hijyeninize ayrıca önem veriniz.

Diş sıkmak veya gıcırdatmak: Diş ve diş eti arasındaki kuvvetin azalmasına neden olarak periodontal doku yıkımına sebep olurlar. Diş etlerindeki çekilmenin bir sebebi de diş sıkmaktır. Mutlaka gece plağı takılarak bu sıkmanın durdurulması gerekir.

Kötü beslenme: Vücudun, immun (bağışıklık) sisteminin zayıflamasına ve buna bağlı olarak, diş eti enfeksiyonu da dahil olmak üzere enfeksiyonlarla mücadelesinin zorlaşmasına neden olur.

Kötü yapılmış kuron köprü ve dolgular: Diş etine basan ve taşkın yapılmış dolgu, kuron ve köprüler dişetlerinde problem oluşturur.

Sistemik Hastalıklar: Lösemi ve AIDS gibi vücudun bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklarda ve şeker hastalığında dişeti sağlığı olumsuz yönde etkilenir. 

Periodontal hastalığın belirtileri nelerdir?
● Ağız kokusu
● Ağızdaki kötü tat
● Kolayca kanayabilen kırmızı, hassas, şiş diş etleri ve kemiğin içlerine doğru oluşan ağrı
● Birbirlerinden bağımsız olarak sallanan sürekli dişler
● Dişlerin sıcak, soğuk ya da tatlı yiyeceklere karşı hassas olması
● Diş etlerine bastırıldığında dişler arasında görülen irin
● Takma dişlerin takıldığı yerlerdeki değişiklikler

Diş etleri ileri derecede şiş, kızarık, en küçük bir dokunma ile kanamalı. Kök kısımlarında diş eti geri çekilmiş, kemik erimesi var. Diş eti tedavisine gereksinim gösteren bu durum tedavi edilmezse, genel sağlığı da ilgilendiren ciddi sorunlar yaratır.

Diş taşları ve yetersiz ağız bakımı nedeniyle
hastalıklı diş etlerinin görünümü 

Periodontal hastalık nasıl tedavi olunur?

Başlangıçta hastanın periodontal hastalık hakkında bilgilendirilmesi ve bakteri plağının uzaklaştırılması için ağız hijyeni eğitiminin verilmesi gerekir. Hastalığın erken döneminde tedavi; genellikle diştaşı temizliği ve kök yüzeyi düzleştirilmesidir. Bu işlemlerle iltihaba neden olan diş taşları ortadan kalkacağı için ödem kaybolacak ve dişetleri daha sıkı kıvamlı ve kanamasız hale gelecektir. Derin ceplerin olduğu ilerlemiş vakalarda, flap operasyonları yapılabilir. Dişeti çekilmelerinin olduğu bazı vakalarda  dişeti ve bağ dokusu greftleri  ve  yine bazı özel operasyonlar  uygulayarak dişeti çekilmeleri tedavi edilmeye çalışılır.

              Diş eti tedavisi öncesi

    Diş eti tedavisi sonrası

Dişeti hastalıkları nasıl önlenir?

Dişeti hastalıklarının önlenmesinde öncelikli görev kişinin kendisine düşmektedir. Kişi dişlerini sağlıklı bir durumda korumak için günlük ağız bakımını doğru ve düzenli yapmalıdır. Yani dişler düzenli olarak fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır. Dişlerin üzerindeki bakteriyel plak uzaklaştırılmalıdır. Diş hekimine düzenli aralıklarla gidilmeli, kontrol ve tedavi uyarıları dikkate alınmalıdır. 

Diş eti çekilmesinin zararları nedir?
Diş eti çekilmesi sonucu kök yüzeyleri açığa çıkmaktadır. Bunun sonucunda diş sıcak ve soğuğa hassas hala gelmektedir. Ayrıca çekilen dişetleri estetik problem de doğurmaktadır. Eğer üzerinde kuron bulunan dişlerde dişeti çekilmesi meydana gelirse, restorasyonla dişeti uyumu bozulacağından dişin çürüme riski artacaktır.

Çekilen diş eti yerine gelir mi?
Çekilen diş etinin yerine getirilmesi ancak oldukça zahmetli ilerlemiş dişeti cerrahisi teknikleri ile sağlanmaktadır.

Çekilen dişetini telafi etmenin bir yolu var mıdır?
Diş fırçasının yanlış kullanılması, anatomik hatalar ya da dişeti hastalıkları sebebiyle bir veya birkaç dişte meydana gelen belirgin dişeti çekilmeleri, ağzın farklı bir bölgesinden alınan (genellikle damak)  yumuşak doku parçasıyla(yumuşak doku grefti) örtülerek tedavi edilir.Genellikle estetik amaçla ya da bazı durumlarda, dişeti hastalığının ilerlememesi için koruyucu amaçla yapılır.

Önceki
Pedodonti
Sonraki
Temporomandibular Eklem (Çene Eklemi Hastalıkları )