Telefon
Telegram
WhatsApp
İnstagram
Temporomandibular Eklem (Çene Eklemi Hastalıkları )

Temporomandibular Eklem (Çene Eklemi Hastalıkları )

Çene eklemi (Temporomandibular Eklemi) (TME) Hastalıkları

Temporomandibular Eklem nedir, nerede bulunur?

Temporomandibular Eklem (Çene eklemi), kafatasi ile alt çene kemiğinin birlestiği yerde, kulağın hemen önünde yer alan küçük bir eklemdir. Alt çenenin hareket ve islevlerini yapmasına izin verir. 

Çene eklemi problemlerinin nedenleri nedir?

Çene eklemi rahatsızlıklarının en sık karşılaşılan sebeplerinden biri, parafonksiyon adı verilen, diş sıkma, diş gıcırdatma gibi fizyolojik olmayan hareketlerin istem dışı olarak yapılmasıdır. Bu tip parafonksiyonlar, erken dönemde önlem alınmadığı takdirde, menisküs dejenerasyonlarına kadar varabilen patolojilere sebep olabilirler. Parafonksiyonlar dışında, travma, okluzyon(alt ve üst çenenin kapanışı) bozuklukları, romatoid artrit gibi dejeneratif eklem hastalıkları da çene eklemlerinde ağrılı veya ağrısız çeşitli semptomlara yol açabilirler. Psikolojik faktörlerin tam olarak etkisi bilinmemekle birlikte, eklem rahatsızlığı çeken hastaların -20 sinde psikolojik bozukluklara da rastlanmaktadır.

Çene eklemi problemlerinin belirtileri nelerdir?

Ağzınızı açıp kapatırken gıcırdama, klik, takırtı sesi, çenenizi limitli açma veya kilitlenme, boyunda ağrı veya sertlik, çiğneme yaparken ağrı olması, esnemede zorluk, çiğnerken çenede yorgunluk,  kulaklarda çınlama, yüzde- kulak önünde ağrı olması çene eklemi problemlerinde görülen başlıca semptomlardır.

Çene eklemi problemlerinin tedavi uygulamaları nelerdir?

Bir hastaya Temporomandibular eklem hastalığı teşhisi konduğunda, uygulanacak olan tedavi, çenelerin fonksiyonlarını eski haline getirmeyi, ağrı ve hastanın rahatsızlığını azaltmayı amaçlar.
Çene ekleminin tedavisi, konservatif diş ve ilaç tedavisinden, ileri cerrahiye kadar değişen bir yol izler. Tanıya bağlı olarak tedavi, ağrı için kısa dönem ağrı kesici ve kas gevşeticiler, gece plağı veya splint tedavisi ile stresi ortadan kaldırmaya yönelik girişimler, fizik tedavisi  şeklinde olabilir.


Gece plağı

 

Genel olarak, eğer cerrahi olmayan tedavi başarısız olursa veya tüm tetkikler sonucunda eklemde geri dönüşümsüz ve hastanın yaşam kalitesini düşüren bir hasara rastlanırsa, cerrahi müdahale gerekebilir.


Gece plağı

Önceki
Periodontoloji
Sonraki
Hamilelerde Ağız ve Diş Bakımı