Zirkonyum Kuron - Köprü Protez - Lamina
Daha önce çektirdiğim dişin yerine, yeni bir diş yapılmayacak olursa sakıncalı olur mu?
|
Çekilmiş bir dişin yerine mutlaka bir köprü veya bir implant yapılmalıdır. Aksi takdirde boşluğun karşısındaki diş aşağıya doğru uzarken, boşluğun her iki yanındaki diler boşluğa doğru zamanla yer değiştirir. |
Kuron – Köprü protezi nedir?
Kuron; çürük kırık veya başka bir nedenle aşırı madde kaybı olan dişlerin küçültülüp kaplanması işlemidir. Köprü ise bir veya birden fazla diş eksikliğinde, komşu dişlerin küçültülüp, bunlara gelen özel kaplamalardan destek alınılarak ara boşlukların doldurulması işlemidir.
Kuron ve köprüler hangi maddelerden yapılır?
Başlıca metal destekli ve metal desteksiz kuron köprüler yapılır.
Metal destekli kuron ve köprüler: Metal destekli kuron ve köprülerde altyapı olarak standart metal "ni-co" veya değerli metal "au" alaşımlar kullanılabilir. Altın diş hekimliğinde kullanılan maddeler içinde, diş ve dişeti ile uyumlu en kıymetli malzemelerden birdir.
Metal desteksiz full porselen kuronlar: Güçlendirilmiş porselenden yapılırlar. Metal desteksiz porselen kuronların (full porselen) ışık geçirme özelliklerinden dolayı, derinlik ve canlılıkları daha fazladır böylece doğal dişe en yakın sonuçlar elde edilir.
Full Porselen kuronların, metal destekli kuronlara göre avantajları nelerdir?
1. Full porselenler ışığı geçirdiklerinden doğal diş yapısına çok benzer bir estetik oluştururken, çok iyi yapılmış bile olsa metal porselenlerde bir donukluk ve yapaylık vardır. Bu nedenle özellikle ön dişlerde full porselenler tercih edilir.
2. Metal destekli porselenler mekanik olarak dişe yapıştırılırlar. Full porselenler ise mekanik ve kimyasal olarak dişe tutturulur. Bu yüzden metal desteklilere göre tutuculukları çok daha yüksektir.
3. Alt yapısında metal olmadığı için kuron - diş eti hizasında koyu renk bir çizgi olmaz. Daha estetik bir görüntü sağlanır.
4. Diş eti çekildiğinde, full porselenler estetik görünümlerini korurlarken, metal porselenler diş ile birleştikleri bölgede kötü bir görüntü oluştururlar.
5. Alt yapıda kullanılan bazı metallere karşı (nikel vb.) oluşabilecek allerji riski full porselenlerde yoktur.
Metal Desteksiz Zirkonyum Kuron-Köprüler:
Estetik diş hekimliğinde gün geçtikçe metal içeren porselenlerden vazgeçiliyor. Daha sağlıklı, daha estetik ve daha dirençlilik gibi istediğimiz tüm özelliklere sahip olan bu sistemde alt yapı olarak metal yerine zirkonyum kullanılır. Zirkonyum esaslı porselenleri hem ön dişlerde kullanabilecek kadar doğal olmaları, hem de arka dişlerde kullanılabilecek sağlamlıkta olmaları sebebiyle güvenle tercih etmekteyiz.
Zirkon alt yapının ışık geçirgenliği
Zirkon Altyapı
Zirkonyum nerelerde kullanılabilir?
Tek diş kuron kaplamalarında, arka ve ön bölge diş eksikliklerinde hazırlanan köprülerde ve
implant üstü estetik kuron- köprü çalışmalarında zirkonyum kullanılabilir.
Zirkonyum alerji yapar mı?
Zirkonyum Oksit doku uyumlu bir maddedir alerji yapmaz. Zirkonyum başta kalça eklem protezleri olmak üzere vücudun çeşitli bölgelerinde çeşitli amaçlarla kullanılmış ve bugüne kadar herhangi bir yan etkisi görülmemiştir.
Metal Altyapılı Porselen Kaplama (Kuron) Uygulaması
Metal Altyapılı Porselen Köprü Uygulaması
Laminate Veneer Kuron
Dişlerin sadece ağız dışından görülebilen dış yüzeylerini restore etmek amacı ile estetik materyallerden yapılan bir çeşit bölümlü kuron protezidir. Estetik amaçla uygulanabilecek restorasyonlar arasında en konservatif olanıdır.
Çoğunlukla dişte yapılacak 0,5 mm. kadar bir aşındırma yeterli olacaktır. Bu sayede dişin ön yüzeyinde oluşacak minimum madde kaybıyla hem üstün bir estetik sağlanmış olacak; hem de dişin diğer yüzeylerinin doğal yapısı ve diş-dişeti ilişkisi korunmuş olacaktır. Günümüzde, estetik ve biyolojik avantajlarından dolayı seramik laminate veneerler tercih edilmektedir.
Porselen Laminant Kuron Uygulaması
Dişlerdeki şekil bozukluklarının porselen laminate kuron ile giderilmesi