Telefon
Telegram
WhatsApp
İnstagram
Sık Sorulan Sorular

Kanal tedavisi için diş hekimine veya Endodontiste başvuran hastaların büyük bir çoğunluğunda zaten ciddi bir diş ağrısı vardır. Yapılan endodontik tedavi ile bu ağrıya neden olan etkenler uzaklaştırılacağı için, tedavi sonrasında ağrı tamamen veya en azından büyük ölçüde geçecektir. Yani, tam aksine ağrı azalacak veya yok olacaktır. Eskiden dişi uyuşturmak amacıyla kullanılan anestezik maddelerin etkisiz oluşu, kullanılan alet ve teknolojilerin yetersizliği nedeniyle, yapılan ağrılı ve başarısız tedaviler, böyle bir yanlış inanışa yol açmıştır.Günümüzde; kullanılan anestezikler son derece etkili olup, tedavi sırasında hiçbir ağrı hissedilmemektedir.

Kanal tedavileri için eskiden, diş hekimine pek çok seans gitmek gerekiyor, aylar boyunca bir çok kez pansumanlar yapılıyordu.Günümüzde, bu tedavi yöntemi tamamen değişmiştir. Normal koşullar altında, kanal tedavileri tek seansta tamamlanmaktadır. Bazı kök ucu iltihabı veya lezyonu olan dişlerde ise; bu tedavinin tek seansta tamamlanması mümkün olamamaktadır . Ancak yine de gereken seans sayısı hiçbir zaman üç veya dördü geçmez.

Dişe doğru ve sağlıklı bir kanal tedavisi yapılmışsa hasta ağız bakımına dikkat ediyorsa, dişin ağızda kalma süresi normal bir dişten farksızdır. Dişin üzerine yapılan dolgu düşmedikçe, farkında olunmadan yeni bir çürük oluşmadıkça veya diş kırılmadıkça ömür boyu ağızda kalabilir. Kanal tedavili bir dişin normal dişten tekfarkı, ağrıyı, soğuk veya sıcak uyaranları hissetmemesidir. Bu nedenle diş hekimine normalde mutlaka yapılması gereken altı aylık kontrollerde bu dişler özellikle dikkatle muayene edilmelidir.

Bütün kanal tedavileri basit ve kolay değildir. Kanal tedavisi büyük bir özen ve dikkatle yapılması gereken bir tedavidir. Hekimin konusunda bilgili ve becerili olması ve her türlü alete ve malzemeye sahip olması gereklidir. Bazı kanal tedavileri ise sadece Endodontistler tarafından yapılmalıdır. Hatalı bir kanal tedavisi dişin tedavi şansını ortadan kaldırabilir . Yapılan bir kanal tedavisi başarısız olduysa ilk seçenek tedavinin yenidenyapılmasıdır. Büyük bir olasılıkla yeni tedaviyle başarılı olunur. Normal endodontik tedaviyle başarılı olunamayan durumlarda Endodontik cerrahi yöntemlerle diş kurtarılabilir.Unutulmamalıdır ki hiçbir şey gerçek dişinizin yerini tutamaz.

Kanal tedavisinden sonra görülen renk değişmeleri, genellikle bir işlem hatasının sonucudur. Bu konuda deneyimli biri tarafında gerçekleştirildiğinde böyle bir problem ortaya çıkmaz. Ayrıca kanal tedavisi sonrası görülen renk değişimlerinin düzeltilmesi de mümkündür.

Unutmamak gerekir ki hiçbir şey kendi dişinizi yerini tutamaz. Kanal tedavisi için ödenecek olan para diğer tedavi seçeneklerine göre çok daha azdır . Ayrıca çok daha kısa sürede biter ve diğer dişleriniz bundan zarar görmezler.Bir diş kaybettiğinizde seçenekler şunlardır:  » Dişin yerine bir implant yapılması; işe sadece parasal yönden bakacak olursak ,bu yaklaşık 1000 Euro luk bir işlemdir. Ayrıca bu fiyata implant üzerine yapılacak olan diş dahil değildir.  » Köprü yapılması : Eksik dişin her iki tarafındaki dişler küçültülerek bunlara birer kaplama yapılır ve aradaki eksik diş bunlara bağlanır. Bu da sadece parasal yönden bakılırsa bile en az 3.000 TL civarında bir para tutar .  » Hiçbir şey yapılmaması: Bu en kötü seçenektir bu durumda dişlerin dengesi bozulacak, istenmeyen yer değişmeleri, karşı dişin çekim boşluğuna yükselmesi ve fonksiyon bozukluğu gibi bir çok sorun ortaya çıkacaktır.Kanal tedavisi elbette çok ucuz bir tedavi değildir. Çünkü, son derece hassas, tecrübe, bilgi, becerinin yanında pek çok alet ve donanım gerektiren bir işlemdir. İyi bir kanal tedavisi ile dişinizi bir ömür boyu ağzınızda tutabilirsiniz . Bunun da elbette bir bedeli olacaktır.Ancak bu bedel, diğer tedavi seçenekleriyle kıyaslandığında yine de çok düşük kalmaktadır.